För exakt två år sedan startade jag mitt första hamburger-experiment, där jag testar hur länge ett Happy Meal överlever. Reaktionerna på mitt experiment har varit många och diskussionens vågor har tidvis gått höga. Många har haft åsikter och teorier om varför mitt Happy Meal inte ruttnar, möglar eller förintas på annat sätt.

Kanske beror det helt enkelt på att McDonald’s har järnkoll på sina råvaror, sina produkter och sin produktion? Eller finns det en annan rationell förklaring, som att själva hamburgaren i ett Happy Meal är för liten för att kunna ruttna? Att den hinner torka innan förstörelseprocesserna har en chans att starta, och att när den väl är torr så kan den helt fysiskt varken ruttna eller mögla.

Min nyfikenhet drev mig att för ett drygt år sedan, den 24 januari 2011, starta ett nytt experiment där jag testar hur länge en hamburgare överlever. I stället för en liten hamburgare köpte jag den största hamburgaren man hade på McDonald’s i Värnamo: en naturell McFeast.

Inte heller den hamburgaren har visat några tecken på att ruttna eller mögla, utan den har också bara torkat ihop till halva sin ursprungstorlek (vilket är ganska naturligt eftersom vattenhalten ska vara ca 50%). Frågan som har diskuterats under året har alltså mer och mer blivit: hur stor behöver hamburgaren vara för att den ska hinna ruttna/mögla innan den torkar.

Därför startar jag idag ännu ett experiment, med en hemgjord 250 grams hamburgare som jag stekte i morse och lade i ett färskt bröd. Precis som de övriga hamburgarna jag experimenterar med är denna helt naturell, dvs det är bara hamburgare och bröd – ingen senap, ingen ketchup, ingen gurka osv.

Min hemgjorda hamburgare är gjord på nörfärs som jag plattat till med händerna och sedan saltat och pepprat. Hamburgaren är sedan stekt i teflonpanna med en liten smörklick och bör vara genomstekt. Jag har inte skurit i den för att kontrollera om den är genomstekt, men jag gör bedömningen utifrån stektid och att köttsaften var ofärgad när jag tog hamburgaren ur pannan.

Under hela tillagningen har jag iakttagit normal hygien, som jag normalt gör när jag lagar mat. Men jag har inte undvikit att ta i hamburgare och bröd som jag gjort med de andra två hamburgarna.

Så. Numera står det alltså tre hamburgare på ett bord på jobbet, så att jag (och du) kan se om teorin stämmer. Torkar små hamburgare medan stora ruttnar? Eller, helt enkelt: Hur länge överlever en hemjord hamburgare?

Följ mig på Twitter om du vill hålla dig uppdaterad om mitt experiment!