Inte en enda uppdatering på nästan exakt två år. Jag missade till och med sexårsdagen, men nu känns det ändå dags för en uppdatering. Mitt Happy Meal fyller idag sju år. Skolmoget. Typ. Kanske är det inte så konstigt att det blir lång tid mellan uppdateringarna. Det händer ju faktiskt absolut ingenting längre. Allt ser likadant ut, dag efter dag. Månad efter månad. År efter år.

Varför har man då ett Happy Meal som är sju år gammalt? Varför har jag ett Happy Meal som är sju år gammalt?

Det började runt årskiftet 2010. Jag och flera i min omgivning läste om ett Happy Meal som fyllde ett år i svensk och utbänds media, och i min bekantskapskrets diskuterades det ivrigt. Jag letade upp källan och hittade en blogg tillhörande Joann Bruso. Diskussionen runt mig blev mer och mer högljudd och de flesta tyckte att det var skitäckligt med ett så gammalt Happy Meal, men menade att det ändå aldrig skulle kunna hända i Sverige. Att det var så stor skillnad mellan svensk och amerikansk livsmedelshantering och -lagstiftning.

Jag blev nyfiken och åkte därför till McDonald’s Jägersro i Malmö den 22 mars 2010 och inhandlade ett Happy Meal, som jag ställde på ett bord på kontoret. Precis som min föregångare köpte jag hamburgaren utan tillbehör som gurka, senap och ketchup. Det är alltså bara köttfärs och bröd.

Coca-Colan lämnade redan på natten mellan dag 2 och dag 3 sin mugg, och dag 18 hade den i stort sett avdunstat. Morötterna är döda och förmodligen ruttna. Först misstänkte jag att påsen var laddad med någon form av gas, eftersom de inte förrän dag 19 började få mörka fläckar och något vitt, kanske mögelliknande, på sig. Men jag fick svar från McDonald’s att det faktiskt bara är vanlig luft i morotspåsen.

Annars ser mitt Happy Meal i stort sett ut som det gjorde dagen jag köpte det. Pommesen är stenhård. Verkligen stenhård. Jag har smakat på den. På ettårsdagen var den fortfarande ätbar. Den smakade lite härsket då, men nu är den verkligen helt oätlig.

Den största skillnaden, som man kanske inte lägger märke till direkt, är den i stort sett totala avsaknaden av lukt. Det luktar verkligen nästan ingenting. Det luktar varken hamburgare, frityrolja eller äckligt. Bara ingenting.

Men. Jag är nu övertygad om att detta inte beror på några onaturliga tillsatser i bröd och färs. Förklaringen är troligen att jag startat detta (och mina andra experiment du kan läsa mer om längst ner) på vintern, när vi har väldigt torrt inomhusklimat i Sverige. Mina hamburgare har helt enkelt torkat innan de hunnit mögla eller ruttna. För att testaden teorin leker jag med tanken att göra om mina experiment med start i augusti – när vi har hög luftfuktighet inomhus.

På ettårsdagen tipsade jag om andra, liknande experiment. De flesta ganska nya, men den äldsta är inköpt 1996 – och lever än! Jag slår ett slag för dem en gång till:

  • Karen Hanrahan har alltså den äldsta nu levande hamburgare jag hittat, inköpt 1996. Hon har också en nyare, från 2008.
  • Carrie McLaren gjorde ett kort, men intressant, experiment 2005 med en McDonald’s hamburgare och en burgare från en lokal diner. Efter en vecka är det rejäl skillnad!
  • Sally Davies, fotograf i New York, startade sitt experiment 10 april 2010.
  • Ett kinesiskt experiment 2010 visar att luftfuktigheten i lokalen har stor betydelse, efter 20 dagar är hamburgaren från McDonald’s helt rutten och övertäckt av mögel
  • Christian Henning från Oklahoma City köpte sitt Happy Meal i början av maj 2010 och det visar fortfarande inga tecken på förstörelse
  • Från Super Size Me finns det ett intressant klipp där man ser hur flera olika produkter från McDonald’s ser ut efter tio veckor. Bara pommesen har överlevt, allt annat ser vidrigt ut.

Jag har själv startat ytterligare två experiment, för att se om större hamburgare ruttnar/möglar. Den 24 januari 2011 köpte jag en naturell McFeast på McDonald’s i Värnamo. Den har torkat på ungefär samma sätt som mitt Happy Meal utan att påverkas i övrigt, och därför har jag satt igång ytterligare ett experiment. Den 22 mars 2012 gjorde jag en egen hamburgare av 250 gram nötfärs med salt och peppar som jag sedan stekte och lade i ett färskt bröd.

Följ mig på Twitter om du vill hålla dig uppdaterad om mitt Happy Meal!