Mina nya hamburger-experiment är nu mer eller mindre i mål. Min McFeast, som du ser på bilden här, min naturella Whopper och min Whopper är nu lika gamla som Burger Kings Whopper (?) är när deras reklamfilm slutar. Men där slutar också alla likheter. Burger Kings hamburgare är nästan helt övertäckt av mögel medan inga av mina burgare visar några som helst tecken på varken mögel eller förruttnelse. Faktiskt har de knappt någon lukt ens. De luktar varken hamburgare eller illa. Ingenting.

Så. Med stor säkerhet visar inte Burger King upp den riktiga sanningen i sin reklamfilm eller på sina reklamtavlor. Deras hamburgare möglar varken mer eller mindre än andra kedjors hamburgare (eller hemgjorda hamburgare för den del).

Hamburgare möglar helt enkelt inte alls om man hanterar dem normalt. Efter över tio års experimenterande med olika hamburgare som aldrig har möglat är min ganska kvalificerade gissning att hamburgare bara kan mögla om minst en av följande förutsättningar uppfylls:

  1. Fuktig miljö eller omgivning
  2. Man överför mögelsporer till hamburgaren genom dålig hygien eller annat

Svårare än så är det inte. Varför Burger Kings hamburgare möglade vet jag inte. Min gissning är att den åtminstone fanns i fuktig miljö.